Taide, kokemus ja maailma

Taide, kokemus ja maailma.UTUKIRJAT 6

Taide, kokemus ja maailma. Risteyksiä tieteidenväliseen taiteiden tutkimukseen
Heinonen Yrjö (toim.)

Julkaisuvuosi: 2014
ISBN: 9789512956616 (print)
ISSN 2341-9326 (print)
Julkaisuvuosi: 2020
ISBN 9789512980048 (pdf)
ISSN 2670-0832 (online)

Osta kirja Utushopista!

Kirja on saatavilla sähköisenä versiona  UTUPubissa.

Sisällysluettelo (pdf)

Taide, kokemus ja maailma on tieteellinen mutta yleistajuisuuteen pyrkivä johdatus 2010-luvun alun taiteiden tutkimuksen lähtökohtiin, kysymyksenasetteluihin, suuntauksiin ja käsitteistöön. Taiteiden tutkimuksen oppiaineet eroavat toisistaan ensisijaisen tutkimuskohteensa puolesta, mutta samalla monet kysymyksenasettelut, lähtökohdat ja lähestymistavat yhdistävät niitä toisiinsa. Taiteiden tutkimusta tarkastellaan kirjassa viiden taiteenalan eri tavoin leikkaavan käsitteen tai ilmiön kautta: ääni, kuva, kieli, väline ja sukupuoli. Kirja on tarkoitettu taiteiden tutkimuksen johdanto- ja oppikirjaksi, ja se on rakennettu siten, että jokaisessa luvussa tulee esiin sekä oppiaineiden erityisyys että niiden välisiä yhtymäkohtia.

Kun taide venyttää tutkimuksen rajoja

Kirjan erityinen piirre liittyy sen toteutukseen ja jäsennykseen. – – – Kirja on tehty oppikirjaksi, mutta se ei noudata perinteisten oppikirjojen ja menetelmäoppaiden  kaavoja. Se ei esimerkiksi erittele kuvateorian erilaisia lähestymistapoja, vaan taiteentutkimuksen kenttää lähestytään eri käsitteiden, äänen, kuvan, kielen, välineen ja sukupuolen, avulla. Temaattinen jaottelu on virkistävä, ja teoksen voi toivoa laajentavan taiteentutkimuksen opiskelijoiden käsitystä tutkimuksen ja kysymyksenasettelujen mahdollisuudesta.
– Saara Hacklin, niin&näin 3/2014.

Kirja on hyvä väline

Sen sijaan, että taiteita tutkivia tieteitä esiteltäisiin yksi kerrallaan, suuri tekijäryhmä on etsinyt niille viisi yhteistä ja keskeistä käsitettä tai ilmiötä: ääni, kuva, kieli, väline ja sukupuoli.Historiasta ja perinteestä ammennetaan ymmärrettävyyden vaatima informaatio, mutta teos kiinnittyy silti vahvasti nykypäivään. On selvää, että teos on tehty kestämään ja luomaan myös taidetta tutkivien tieteenalojen tulevaisuutta.
– Hanna Suutela, Lähikuva 1/2015.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s