Kipupisteissä. Sairaus, kulttuuri ja modernisoituva Suomi -kirjan julkistamistilaisuus 31.3.2015

Kipupisteissa_kansiKipupisteissä. Sairaus, kulttuuri ja modernisoituva Suomi -kirjan julkistamistilaisuus järjestetään tiistaina 31.3. klo 14.00 Turun yliopiston Sirkkalan kampuksen Tempo-huoneessa (Kaivokatu 12, Turku, II krs).

Kipupisteissä on monitieteinen kokoelma, jonka keskiössä on sairastava yksilö ja kivun kokeneiden ihmisten maailma. Teos pureutuu modernisaation ”kipeään” puoleen tarkastelemalla sairautta koskevia tekstejä ja kuvia. Oliko itsemurha sairauden tuotosta? Millaisia merkityksiä sairaus saa tyttökirjallisuudessa, taiteilijaromaaneissa ja omaelämäkerrallisissa teksteissä? Miten aatelisnaiset purkivat ahdistustaan kirjeissään? Miten sairauden moderni ikonografia muotoutui ajan kuvataiteessa? Oliko juoppous sairautta vai kenties moraalinen pahe? Mitä seurauksia psykopaatin leima aiheutti nuorelle naiselle 1930-luvun Suomessa?

Kipupisteissä-teos osoittaa, että sairaus ja kipu ovat muutakin kuin bio- ja lääketiedettä. Ne eivät ole pelkästään uhkaa ja tyranniaa vaan myös identiteetin rakentamisen positiiviseksi kääntyvä puoli. Teos yhdistää tuoreella tavalla historiaa ja taiteentutkimusta. Se avaa suomalaista sairauksien kulttuurista tutkimusta kohti kuvitellun, kerrotun ja tunteiden historiaa.

Kirjan ovat toimittaneet Jutta Ahlbeck, Päivi Lappalainen, Kati Launis, Kirsi Tuohela ja Jasmine Westerlund, ja sen julkaisee taiteiden tutkimuksen Utukirjat-julkaisusarja. Kirjaa voi ostaa tilaisuudessa 20 euron hintaan ja myöhemmin UTUshopista 28 euron hintaan: https://utushop.utu.fi/

Tilaisuus on avoin kaikille ja siellä on tarjoilua.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s