Musiikki ja luonto

Utukirjat 10

Musiikki ja luonto. Soiva kulttuuri ympäristökriisin aikakaudella
Torvinen, Juha ja Välimäki, Susanna (toim.)

Julkaisuvuosi: 2019
ISBN: 9789512978939 (print)
ISSN:2341-9326 (print)
ISBN: 9789512978946 (pdf)
ISSN: 2670-0832 (online)


Osta Utushopista!

Saatavilla sähköisenä versiona  UTUPubissa.

Sisällysluettelo (pdf)

Luonto innoittaa musiikin tekijöitä ja tutkijoita. Luontokuvastolla ilmennetään elämän peruskysymyksiä ja sielunmaisemia. Musiikki voi kuvastaa luontokokemusta ja luoda tunteen ympäristöön tai paikkaan kuulumisesta. Luonnollisuus on usein ollut säveltämisen ihanne, ja onpa koko maailmankaikkeudenkin epäilty soivan musiikillisia lukusuhteita.

Ympäristökriisin aikakaudella musiikin ja luonnon suhde näyttäytyy uudessa valossa. Musiikissa kuuluu ympäristöhuoli. Ekologisen kestävyyden haasteet muokkaavat musiikkikulttuuria ja musiikintutkimusta.

Musiikki ja luonto paneutuu näihin kysymyksiin. Se pohtii musiikin ja äänen suhdetta luontoon nykypäivän näkökulmasta. Samalla se esittelee ekomusikologiaa eli ekokriittistä musiikintutkimusta. Kirjoittajat ovat musiikin ja kulttuurin tutkijoita.


Pää pois pensaasta: Musiikki ja luonto katsoo ekokriisiä silmästä silmiin

Kirjoituskokoelma on erityisen ajankohtainen. Ilmastonmuutos on nostattanut vuosituhannen alusta lähtien ympäristökriisiä käsittelevän taiteellisen ja tutkimuksellisen vyöryn. Ekokriisin aikana taide ja tutkimus ovat puhuneet niin ilmastoahdistuksesta ja sen kieltävästä ilmastodenialismista. – Sini Mononen, Rondo-lehti 29.5.2020

Lataa painokelpoinen kuva (jpg) kirjan kannesta.

Advertisement