Arviointikäytäntö

Ennen kuin käsikirjoitus voidaan hyväksyä julkaistavaksi, toimituskunta tarkistaa alustavasti sen soveltuvuuden julkaisusarjan osaksi. Tämän jälkeen toimituskunta lähettää käsikirjoituksen luettavaksi vähintään kahdelle anonyymille arvioijalle. Arvioijat ovat toimituksen ulkopuolisia, suhteessa arvioitavaan käsikirjoitukseen riippumattomia, väitelleitä tutkijoita tai muita tieteenalan asiantuntijoita. Referee-lukijat voivat puoltaa tai vastustaa käsikirjoituksen julkaisemista tai edellyttää siihen muutoksia ennen lopullisen julkaisuluvan myöntämistä. Arvioinnin tarkoituksena on tukea käsikirjoituksen hiomista ja taata kirjojen korkea taso. Refereille annetaan yleensä 8–10 viikkoa aikaa käsikirjoituksen arvioimiseen.

Mikäli arvioinnin tulos on myönteinen, kirjan toimitustyölle nimetään toimituskunnan jäsenistä vastuuhenkilö (joka ei koskaan ole sama kuin sarjan päätoimittaja) ja hänelle varahenkilö. Tämän jälkeen tekijän (kirjoittajan/toimittajan) ja kustantajan välinen vuorovaikutus tapahtuu vastuuhenkilön välityksellä kirjan valmistumiseen saakka. Kopiot lausunnoista, tai niiden tiivistelmät, lähetetään myös tekijälle.

Vastuuhenkilö esittelee käsikirjoituksen julkaisemisen toimituskunnan päätettäväksi. Päätös tehdään referee-lausuntojen, julkaisusarjan toimituksellisen linjan ja taloudellisen tilanteen perusteella. Vastuuhenkilö ilmoittaa päätöksestä käsikirjoituksen tekijälle.

Utukirjat käyttää Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan (TSV) rekisteröimää kansallista vertaisarviointitunnusta ja on sitoutunut noudattamaan sen käytölle asetettuja ehtoja sekä edistämään omassa toiminnassaan Suomen tiedekustantajien liiton vertaisarviointiohjeen ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) Hyvä tieteellinen käytäntö –ohjeen mukaisia periaatteita. Tunnus liitetään julkaisusarjan vertaisarvioituihin kirjoihin.

Utukirjat arkistoi arviointiin lähetetyt, hyväksytyt käsikirjoitukset ja niistä saadut lausunnot kirjoittajatietoineen. Vertaisarvioitujen mutta hylättyjen käsikirjoitusten osalta tallennetaan julkaisuehdotuksessa mainitut tekijöiden nimet ja käsikirjoituksen otsikko sekä arvioijien nimet. Tallennetut tiedot eivät ole julkisia, eikä niitä raportoida säännöllisesti TSV:lle. Utukirjat sitoutuu kuitenkin tarvittaessa toimittamaan yksittäisen kirjan tai artikkelin vertaisarviointia koskevat tiedot ja asiakirjat Tieteellisten Seurain Valtuuskunnalle tai Tutkimuseettiselle neuvottelukunnalle.

 

Päivitetty 12/2019.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s